Lees
verder

Moxa, Cuppen en Guasha

De natuurlijke manier van pijn verlichting

Moxa, Cuppen en Guasha

Acupunctuur is zeer goed te gebruiken in combinatie met andere technieken. Zo maak ik ook gebruik van Moxa, Cuppen, en Guasha. Dit gaat altijd in overleg met u en er worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Moxa

Moxa is afgeleid van het Japanse ‘Mo Cu San’ wat bijvoetkruid betekent, heeft een verwarmende werking. Moxa  wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen.  De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren.

Moxa lamp

De (tweekoppige) Moxa lamp is een elektromagnetische lamp, die niet te vergelijken is met gewone infraroodlampen of andere warmte producerende apparaten. De werking ervan is veel dieper. Hij heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. De ingebouwde spiralen verwarmen de mineralenplaat. Hierbij produceert de lamp elektromagnetische golven die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden. Het heeft een therapeutisch effect, een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, verwijderen van toxinen uit weefsels, pijnreductie en spierontspanning. De heerlijke warmte wordt als zéér prettig ervaren. Vaak wordt de lamp op de buik en/of de voeten geplaatst.

Cuppen

Tijdens het cuppen worden er cups op de huid geplaatst, gemaakt van glas of silicone. De cups zuigen je huid naar binnen. Door de zuiging van de cups op je huid, wordt daar bloed naartoe getrokken. ‘Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie, het gaat spierpijn tegen, het maakt het bindweefsel los en het
werkt ontstekingsremmend. Afhankelijk van de klacht en conditie van de cliënt wordt gekozen voor glazen of siliconen cups. De glazen cups zuigen zich doorgaans vaster dan siliconen. Bij de siliconen cups is dit risico kleiner. Deze worden vooral bij het bewegend cuppen gebruikt. Hierbij worden de cups over de aangedane plek bewogen. Om te zorgen dat de cups glijden, wordt er gebruik gemaakt van massageolie.

Guasha

Guasha betekent letterlijk 'schrapen' van 'ziekten door gestagneerde energie'. Gua Sha bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen (een bao yü) of de hoorn van een waterbuffel. De gladde kant wordt stevig op de geoliede huid geplaatst en in één richting langs de spieren of langs de meridianen bewogen, in streken van ca. 15 cm lang. Dit stevig schrapen veroorzaakt uitstroming van bloed vanuit kleinere haarvaten (petechiën). Om de steen goed te laten glijden, wordt er gebruik gemaakt van olie met speciale kruiden of van massageolie.

Zowel het cuppen als de guasha kunnen onderhuidse  bloeduitstortingen  veroorzaken, die meestal na 2 tot 4 dagen verdwijnen. De kleur varieert naargelang de ernst van de stagnatie in het behandelde gebied van donkerblauw/zwart tot lichtroze, meestal een roodtint. Hoewel de vlekken er pijnlijk uitzien zijn ze het niet.