Lees
verder

Ondersteuning
bij kanker

De natuurlijke manier van pijn verlichting

Ondersteuning bij kanker

In veel gevallen ga je bij de diagnose kanker meteen een intensief onderzoeks- en behandeltraject in. Deze behandelingen kunnen flinke bijwerkingen geven. In het toch al zware traject kunnen deze bijwerkingen een extra lichamelijke en emotionele belasting zijn. Het is ware topsport. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je te ondersteunen in verschillende fases van het behandeltraject, maar ook als je uit behandeld bent. Afhankelijk van je behoefte, de mogelijkheden en de behandelfase waarin je je bevindt, kun je kiezen voor acupunctuur of massage. Voor beide heb ik aanvullende cursussen gevolgd om je zo goed mogelijk bij te staan.

Werkwijze

Na een uitgebreide intake maak ik een plan dat helemaal is afgestemd op jouw specifieke situatie, behoefte en klachten. De eerste keer dat je komt trek ik hiervoor een half uur extra tijd uit. Zo kan ik deze ook met je bespreken. Mocht dit te zwaar voor je zijn, kan ik je ook een vragenlijst toesturen die je op je gemak kunt invullen.

Je hebt geen doorverwijzing nodig van je behandeld arts, maar het is altijd goed om hem/haar op de hoogte te stellen of bij twijfel te overleggen. Dit is zeker bij de massage aan te bevelen. Ook de oncologisch fysiotherapeut kun je altijd informeren.

1. Acupunctuur

Acupunctuur is een aanvulling op de standaardbehandeling, gericht op het verminderen van bijwerkingen en klachten tijdens en na de behandeling. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen heb ik naast mijn “gewone”opleiding tot acupuncturist bij TCM Academy of Integrative Medicine een specialisatie gevolgd, namelijk Oncology and Acupuncture

Acupunctuur wordt het meest toegepast bij deze klachten:

  • Neuropathie
  • misselijkheid en braken door chemotherapie
  • opvliegers en heftig zweten door hormoontherapie (ook bij mannen)
  • droge mond
  • pijn
  • vermoeidheid
  • slaapproblemen
  • somberheid en gespannenheid

Bij neuropathie maak ik vaak gebruik van mijn laser-acupunctuur apparaat.


Kort en simpel gezegd wordt met acupunctuur je energiehuishouding weer in balans gebracht, zowel lichamelijk als geestelijk, waardoor bovengenoemde klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Dit komt doordat (plaatselijke) energieblokkades of –tekorten worden opgeheven.

Verder is de kans groot dat tijdens een acupunctuurbehandeling de spanning in je lichaam afneemt en je geest rustiger wordt. Deze ontspanning kan een positief effect hebben op je gezondheid en welbevinden. Je gaat je dan fitter en sterker voelen waardoor je de behandelingen fysiek en mentaal beter aan kunt.

Wanneer beginnen?

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er tegelijk met de reguliere behandelingen mee wordt gestart. De kans is dan het grootst dat eventuele bijwerkingen niet optreden of de heftigheid ervan wordt beperkt. Maar ook in een later stadium kan het zinvol zijn met acupunctuur te beginnen. Ook
langer bestaande klachten kunnen dan verminderen of zelfs verdwijnen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is geheel afhankelijk van jouw situatie en de heftigheid van je klachten. De acupuncturist vertelt je er meer over.


Inmiddels is er ook veel evidence based onderzoek dat laat zien dat acupunctuur een toegevoegde waarde heeft op de behandeling.


Kijk voor meer informatie op de website van mijn beroepsvereniging de NVA www.acupunctuur.nl of www.kanker.nl

2. Massage bij kanker

Bij nagenoeg alle massagecursussen leer je dat je niet mag masseren als iemand kanker heeft. Daarom heb ik de cursus bij het netwerk massage bij kanker gevolgd. Hierbij leer je wat er mogelijk is, in alle fases van het behandeltraject waarin iemand zit. Er is extra kennis nodig om te weten wat je wel en niet mag doen en de massage wordt volledig op jou afgestemd. Tijdens het behandeltraject wordt je bijna alleen maar aangeraakt, omdat mensen iets willen meten, een infuus willen plaatsen, bloed afnemen, etc. Een massage met aandacht is even tijd voor jezelf en brengt ontspanning voor
lichaam en geest.

Door de zachte aanraking is de massage geschikt wanneer je in behandeling bent en ook wanneer je uitbehandeld bent. Door de ontspanning van de massage heeft het een positieve invloed op het verminderen van pijn, misselijkheid, vermoeidheid, het bevordert de slaap, ondersteunt het herstellend vermogen, ontspant de spieren en verbetert de ademhaling.

Kijk voor meer informatie op www.netwerkmassagebijkanker.nl of www.kanker.nl

3. Ontspanning en mindfulness

Wil je zelf meer doen om ontspanning te bereiken, dan kan ik je een aantal ontspannings- en of meditatie oefeningen leren. Ook een stukje begeleiding/coaching is mogelijk.

Mocht je niet in staat zijn om naar mijn praktijk te komen, dan is een huisbezoek bespreekbaar.

Verder vind ik het belangrijk om samen te werken met andere disciplines, en je zo nodig door te kunnen verwijzen. Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met het Cancer Care Center in Amsterdam.

Kijk hiervoor op www.cancercarecenter.nl

Mocht het niet mogelijk voor je zijn om naar de praktijk te komen, dan is het bespreekbaar dat ik op huisbezoek kom.