Lees
verder

Sportmassage

De natuurlijke manier van pijn verlichting

Sportmassage

Sportmassage wordt preventief gebruikt om blessures te voorkomen, maar kan ook zorgen voor een sneller herstel als er reeds een blessure is.

Voordat de massage begint, bespreken we het doel van de massage en waar de focus van de massage op moet komen te liggen, bijvoorbeeld op je schouders, nek, rug of benen.

Bij een sportmassage wordt meestal wat steviger gemasseerd. Het bindweefsel wordt losgemaakt en knopen uit de spieren gemasseerd. Daarvoor moet diep in de spieren worden gemasseerd en dit kan best onprettig aanvoelen. Meestal gebruik ik zachtere technieken, maar soms moet je er even doorheen. Het is de bedoeling dat je tijdens de massage een normale ademhaling kunt volhouden en je niet verkrampt van de pijn.

Een sportmassage voor of vlak na een grote inspanning is te belastend voor je spieren en zal eerder nadelen opleveren dan voordelen. Je kunt dan beter kiezen voor een lichtere massage.

Als je een tijd niet gesport hebt, is een sportmassage ook een prima manier om je spieren te activeren. Je schudt de spieren als het ware wakker. Daarom is deze massage ook geschikt als je niet sport.

Blessurepreventie

Niemand is links en recht helemaal gelijk en iedereen heeft wel een zwakke plek in het lichaam wat bij een verkeerde training of een bestaande blessure problemen kan veroorzaken. Daarom kijk ik bij blessurepreventie hoe je beter herstelt van de blessure en hoe er nieuwe blessures voorkomen kunnen worden. Hiervoor maak ik gebruik van uitgebreide functietesten en bewegingsuitslagen van de gewrichten en spieren op speciale meetformulieren. Ik kan je leren hoe je op de juiste manier het aangedane gebied kunt rekken of het gebied kan ondersteunen met (kinesio)tape. Ook kun je met dit meetformulier bij de fysio gaan trainen of een trainingsschema in de sportschool laten maken om te voorkomen dat blessures ontstaan.

Kinesiotape

Kinesiologische tape activeert het pijn dempende systeem, bevordert de natuurlijke beweging, laat verbetering zien van de spierfunctie en huidstructuren. Door te werken met de elasticiteit van de kinesiologische tape, ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen diverse onderhuidse structuren worden beïnvloed.

Gemiddeld zal een kinesiotape 4 à 6 dagen blijven zitten. Bij een hand of voet kan het sneller loslaten. De tape neemt de huidwarmte aan en hecht na ongeveer een half uur optimaal.

Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting. Voor vochtophopingen is vaak een techniek nodig die het lymfesysteem ondersteunt bij de afvoer van het vocht.


Wil je echter een rem van de beweging van een gewricht in verband met een training of wedstrijd, dan kun je beter een sporttape plakken. Deze moet je echter na de training of wedstrijd weer verwijderen, maar is in sommige gevallen een betere optie.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage betekent het met de handen afvoeren van overtollig vocht. Het is een hele zachte techniek waarbij je zachte pompende bewegingen maakt.

Het manueel draineren heeft een vaste volgorde en begint altijd bij de sleutelbeenderen met zachte draaiende bewegingen. Vanuit daar wordt de weg vrijgemaakt voor de lymfe uit andere delen van het lichaam. De goedwerkende delen van het lymfesysteem kunnen dan “extra” lymfevocht uit het probleemgebied ontvangen, door het vocht naar het gezonde gebied toe te masseren. Soms worden minder goed werkende delen geactiveerd om hun
taak weer op te pakken.

Het lymfestelsel zorgt voor het transport van eiwitten, afvalstoffen, witte bloedcellen en beschermt ons tegen ziekten en infecties.

Voordelen van manuele lymfedrainage zijn een verminderde omvang van een grotere beweeglijkheid van het aangedane gebied. Het verstevigt de huidspanning en versterkt het immuunsysteem, doordat het de activiteit van witte bloedcellen ons beschermt tegen infecties met bacteriën en schimmels. Ook is de behandeling vaak erg ontspannend.

Manuele lymfedrainage is vaak een tijdrovende behandeling en moet je meerdere keren ondergaan voor een goed resultaat. Na de behandeling kun je wat vermoeid zijn. Doordat de darmen ook worden geactiveerd moet je vaak na de behandeling vaker naar het toilet.

Deze techniek van lymfedrainage is vaak oppervlakkiger dan die van de fysiotherapie. Overleg (bij twijfel altijd) met de behandeld specialist of de huisarts. Soms kan ik het lichaam nog ondersteunen met een lymfetaping met behulp van kinesiotape. Het zelf aanleren van het droogborstelen van het lichaam kan het lichaam verder ondersteunen om het lymfevocht verder af te voeren.